Comparatie Proceduri

Procedurile neinvazive de remodelare corporala: avantaje si eficienta demostrata clinic

Experienta acumulata, evolutia continua a tehnologiei si schimbarile preferintelor pacientilor din ultimii 5 ani au adus modificari importante ale schemelor de tratare a excesului ponderal.

Astfel, tot mai multi terapeuti si pacientii lor opteaza pentru metode si tehnologii non-invazive de combatere a excesului ponderal si a efectelor nedorite (estetice si fiziologice) aduse de acesta, constatandu-se totodata o scadere a ponderii utilizarii procedurilor traditionale de indepartare a tesutului adipos (liposuctia chirurgicala si variantele sale).

Procedurile chirurgicale de remodelare corporala (cum ar fi liposuctia) si-au demonstrat eficienta in timp, dar experienta utlizarii lor a evidentiat existenta unui numar important de efecte nedorite si dezavantaje:

– liposuctia este indicata pacientilor obezi, la care dieta nu a dat sau nu mai poate da rezultate; pacientii cu exces ponderal redus sau moderat nu sunt candidati pentru liposuctie. Pentru pacientii care nu se incadreaza la un grad de obezitate morbida procedurile de remodelare corporala constituie metodele cele mai indicate pentru recapatarea unui aspect placut si tineresc.

– necesitatea de a fi efectuate in conditii de spitalizare – cu riscurile si neplacerile aferente;

– efectele post-operatorii imediate: greata si voma, durere si tumefactie localizate, stari de ameteala,

– riscul complicatiilor post-operatorii la distanta: dezechilibre nutritionale (pacientul poate deveni anemic), hernie, eventratie abdominala sau dezvoltarea de calculi biliari;

– aspectul inestetic ce se observa imediat post-operator. Dupa operatie, pentru minim o luna, pacientul este nevoit sa poarte imbracaminte stramta si echipament specializat (burtiera) care sa permita tesutului cutanat si subcutanat sa se reaseze;

– tratamentul chirurgical implica mai multe etape – pacientul trebuie sa revina pentru indepartarea copcilor, pentru reducerea aspectului inestetic al cicatricilor si pentru tratarea vergeturilor ce pot sa apara localizat; in unele cazuri o a doua interventie este necesara pentru indepartarea tesutului adipos rezidual;

– rezultatele nu se observa imediat dupa interventie, ele devin vizibile dupa minim 2-3 saptamani;

– recuperarea post-operatorie poate fi indelungata;

– costurile implicate de interventia chirurgicala sunt ridicate (incep de la 1000 euro, dar pot depasi 15.000 euro); in plus ele sunt achitate 100% de catre pacient, nefiind suportate de catre asigurarile de sanatate;

– exista o serie de contraindicatii: pacientii cu suferinte cardiace, cei care au tulburari de coagulare sau cei pentru care se aplica conditiile generale de excludere pentru interventii chirurgicale;

Noile proceduri si tehnici de reducere a excesului ponderal sunt tot mai eficiente (mai ales atunci cand sunt utilizate combinat, in scheme de tratament), popularitatea lor fiind accentuata prin avantajele calitative marcate cum ar fi:

  • caracterul neinvaziv (se elimina riscul asociat unor interventii chirurgicale)
  • nu necesita anestezie locala sau pregatire speciala
  • timpul relativ redus de aplicare
  • posibilitatea includerii lor in rutina zilnica a subiectului (pot fi aplicate cu succes chiar si in pauza de masa sau imediat dupa incheierea activitatilor zilnice)
  • ponderea redusa a efectelor adverse.

In plus aceste tratamente pot fi asociate cu tehnici de relaxare, crescand astfel exponential satisfactia si aderenta la tratament a subiectilor.

Candidatul cel mai potrivit pentru procedurile moderne de remodelare corporala este cel care prezinta zone de tesut adipos localizat, care doreste sa vada rezultate rapide si de durata cu efecte adverse minime, fara a-si modifica prea mult programul de activitate.

Pacientii obezi care urmeaza un regim de slabire pot experimenta si ei beneficii marcate prin utilizarea procedurilor non-invazive, cele mai apreciate fiind reducerea celulitei, subtierea sau chiar eliminarea anumitor zone de exces ponderal ce pareau initial imposibil de indepartat.

 

Toate aceste motive au dus la o scadere a cererii pentru procedurile cosmetice chirurgicale incepand cu anul 2000 (cu peste 16% in SUA), in timp ce numarul procedurilor non sau minim-invazive a crescut cu 137% in aceeasi perioada (conform The American Society for Aesthetic Plastic Surgery – Report Annual Statistics. 2012).

Procedurile non-invazive sunt adesea denumite si “proceduri de pranz” fiindca nu necesita pregatire speciala, recuperare ulterioara si pot fi parcurse in cca 1 ora. In ziua de astazi atat femeile, cat si barbatii cauta modalitati rapide, accesibile, sigure si minim invazive care sa le permita sa aiba un aspect atractiv si tineresc atat la nivel facial, cat si corporal.

Proceduri de remodelare corporala

O serie de noi metode de remodelare corporala non-invaziva au fost lansate in ultimii ani, fiecare avand un mecanism de actiune propriu pentru reducerea tesutului adipos localizat si a aspectului neplacut pe care acesta il aduce.

Criolipoliza este una dintre cele mai nou lansate proceduri de remodelare corporala (fiind studiata si dezvoltata dupa anul 2000 si obtinand prima autorizare de utilizare in SUA in anul 2010).

Procedura se bazeaza pe utilizarea temperaturilor scazute la nivel cutanat care determina apoptoza (moartea celulara) adipocitelor. Atat studiile initiale, cat si cele efectuate dupa lansarea diferitelor dispozitive de criolipoliza, au aratat ca procedura are eficacitate in distrugerea selectiva a adipocitelor cu efecte colaterale minime asupra structurilor din jur.

Criolipoliza este indicata mai ales pacientilor cu depozite localizate pe abdomen, in zona fesiera sau pe coapse. Studiile clinice au aratat o reducere medie a stratului adipos variind intre 14% si 25.5%, in timp ce efectele adverse sunt reduse ca intensitate si durata (ex: eritem localizat, modificari ale sensibilitatii cutanate).

Desi afectarea celuelor adipoase duce la eliminarea unor cantitati importante de lipide nu au fost semnalate cresteri ale nivelelor sanguine pentru colesterol si fractiile sale dupa tratamentul cu criolipoliza, lipsind deci riscul aparitiei unei dislipidemii.

Pentru mai multe detalii despre criolipoliza, efectele benefice si profilul crescut de siguranta apasa AICI

Pentru a te programa la criolipoloza apasa AICI

Masajul efectuat dupa criolipoliza s-a dovedit a fi o metoda care imbuntateste marcat eficacitatea procedurii, metinand profilul de siguranta al protocolului de tratament cu criolipoliza.

Studiul din 2014 condus de Boey si Wasilenchuk a demonstrat ca masajul manual aplicat dupa tratamentul cu criolipoliza a determinat o crestere consistenta a eficacitatii pe zonele masate in comparatie cu zonele nemasate.

Rezultatele studiului sunt spectaculoase:

  • La 2 luni de la tratament reducerea medie a stratului adipos a fost cu 68% mai mare in zona masata fata de zonele nemasate;
  • Efectele pozitive se mentin si la 4 luni de la tratament (reducere medie cu 44% mai mare a stratului adipos);
  • La nivel histologic nu au fost evidentiate semne de necroza sau fibroza tisulara ca urmare a aplicarii masajului in zona respectiva, de aceea profilul de siguranta excelent al criolipolizei nu este afectat de combinarea sa cu proceduri de masaj.

Pentru a te programa la masaj anticelulitic apasa AICI

 

HIFU (high-intensity focused ultrasound – ultrasunete focalizate de intensitate inalta) este o metoda aprobata de FDA (autoritatea americana de reglementare in domeniul medical) prin care energia acustica focalizata este livrata la diverse nivele ale tesutului subcutanat.

Combinatia intre efectul mecanic (care perturba imediat membrana celulelor adipoase) si mecanismul termic care distruge adipocitele la temperaturi peste 58 grade, determina necroza prin coagulare a celulelor grase in zona tratata, fara a afecta in masura prea mare tesuturile din jur.

Studiile facute pentru aceasta procedura au aratat ca, efectuata cu aparatura performanta si in schemele de tratament recomandate, HIFU determina necrozarea si indepartarea celulelor adipoase si o reducere medie cu 2 cm a circumferintei taliei la 12 saptamani dupa o singura serie de tratament.

Pentru a putea experimenta efectele benefice ale tratamentului cu ultrasunete apasa AICI

 

Radiofrecventa utilizeaza energia electrica pentru a produce, de asemenea, efecte termice la nivelul tesutului adipos.

In mod traditional radiofrecventa a fost utilizata pentru a reduce ridurile si aspectul flasc cutanat, efectul termic modificand contractia colagenului si remodelarea cutanata.

Studiul lui Franco publicat in 2010 arata ca radiofrecventa poate fi utilizata cu succes pentru a livra energie termica la nivelul adipos subcutanat care va fi distrus fara a fi afectate tesuturile din jur.

Expunerea sustinuta la temperaturi de 43-45°C pentru cateva minute declanseaza in timp apoptoza (moartea celulara) adipocitelor, ceea ce va duce la eliminarea grasimii localizate si la reducerea consecutiva a circumferintei taliei. Reducerea tesultului adipos se observa in termen de 3-8 saptamani de la tratament.

Pentru a te programa la radiofrecventa apasa AICI

Terapia cu laser de joasa intensitate (laser lipoliza) este o metoda care nu produce efecte prin afectarea termica tisulara. Eficacitatea acestei proceduri se bazeaza pe aparitia tranzitorie a unor pori la nivelul adipocitelor prin care grasimile sunt eliminate. Totodata, sunt cercetatori care au demonstrat ca aceasta procedura determina o serie de valuri acustice prin care este stimulata cresterea colagenului, angiogeneza in jurul celulelor adipoase, activandu-se lipaza, toate aceste actiuni ducand la cresterea fermitatii pielii si la reducerea celulitei.

Studii randomizate controlate au aratat ca laser lipoliza este eficienta in reducerea circumferintei zonei tratate, in timp ce alte date din literatura de specialitate au aratat ca utilizarea dispozitivelor de laser lipoliza poate imbunatati nivelul colesterolului si a trigliceridelor (cel mai probabil prin efecte la nivel metabolic).

 

Comparatie a metodelor non-invazive de reducere a tesutului adipos:

Denumire procedura Mecanism de asctiune Grad de sensibilitate la durere Efecte adverse Numar de serii de tratament necesare
HIFU (ulstrasunete de inalta frecventa) Necroza Ridicat Invinetire marcata si discomfort localizat in primele 2 saptamani 1–2
Radiofrecventa unipolara Apoptoza (moarte celulara) Mediu Roseata si discomfort localizat pentru 1–3 zile 2–3
Terapia cu laser de joasa intensitate (laser lipoliza) Apoptoza (moarte celulara) Absent Absent 6
Criolipoliza Apoptoza (moarte celulara) Redus Invinetire si senzatie de amortire pentru maxim 7 zile 1–2

 

Concluzii:

Remodelarea cutanata noninvaziva este una dintre cele mai atragatoare propuneri ale medicinei estetice din ultimii ani.

Bazandu-se pe o cerere marcata a publicului pentru proceduri cu recuperare rapida, efecte adverse minime si discomfort redus si sustinute de atentia mass-media si de considerente economice, o serie de noi metode au fost dezvoltate pentru a trata non-invaziv problemele de estetica corporala cauzate de excesul ponderal.

Variantele chirurgicale actuale sunt impactate de:

  • necesitatea spitalizarii,
  • efectele inestetice in prima faza,
  • efecte adverse ca durerea si aparitia umflaturilor localizate,
  • perioada lunga de refacere,
  • riscurile si excluderile asociate oricarei interventii chirugicale

Chiar si metodele chirugicale de lipectomie au evoluat de la liposuctia asistata la metode ce utilizeaza ultrasunetele si laser-ul sau la metode bazate pe radiofrecventa.

De accea pacientii cauta din ce in ce mai mult metode sigure de tratament si sunt incantati atunci cand li se propun proceduri se asigura transferul non-invaziv transcutanat de energie pentru lipoliza cu beneficii adiacente importante ca:

  • perioada minima de recuperare;
  • cresterea fermitatii cutanate;
  • reducerea vanatailor la nivelul zonelor tratate.